HELP – Utseende i inlägg och sidor

Utseendemässigt är det en fördel om alla sidor och inlägg har, i huvudsak, samma utseende. Följande principer skulle därför vara bra att hålla sig till:

Text (inlägg och sidor)

1.  – När du redigerar ny sida/inlägg, väljer du i dropmenyn under Layout alternativ ->Två sidofält:Höger och vänster. Med detta vinner vi två saker. Vi skapar generellt utrymme på höger sida i alla textdokument som ger möjligheten att där lägga in reklam eller något annat, t.ex. Kalender. Dessutom blir texten inte lika bred, vilket gör den mer lättläst.
  2. Tänk på att texten på sidan är mer av permanent art och inlägg “kommer och går”.  Du kan själv bestämma i vilken ordning inläggen ska komma på sidan och hur länge de ska visas. Självklart finns även möjligheten att manuellt avpublicera inlägget (det finns kvar men syns inte på webben).
  3. Försök att göra texten så läsbar som möjligt. Använd nya stycken, Rubriker, små bilder/ikoner, så att texten inte blir så kompakt.

Bilder/video/galleri

1. Se till att alla personbilder, definitivt när det gäller bild på författare tillsammans med text, är max 150 pixlar bred. Använd gratistjänsten bulkresizephotos.com där du kan slänga in ett eller tjugo foton, ange maxbredd 150 px i bredd och får tillbaka dom i den storleken 30 sek. senare. Behöver bilden beskäras alt “piffas till” kan du med fördel använda Picasa (eller annat redigeringsprogram om du föredrar det).
  2. Miljöbilder får vara max 500 pixlar breda. Detta gör bilderna mindre “tunga” och slöar inte ner laddningen av sidan dom ligger på. Om de är 450 eller 250 px breda är detta inget problem men om du har flera miljöbilder på samma sida, ser det snyggare ut om de är åtminstone lika breda.
  3. Video kan läggas in på flera sätt. Antingen genom att ladda upp den vida Mediabiblioteken (notera max.gränsen här som är 64 mb) eller genom att länka till video (här finns bl.a. Youtube, Youtube advanced och Vimeo) Länka gör du genom Shortcode (se nedan).
  4. Galleri bilder används för att visa många bilder på samma sida och där syftet är just  – visa bilder. Det gör du genom att klicka på knappen Lägg till media och därefter Skapa galleri. Sen är det bara att klicka på de bilder du vill ska ingå i galleriet.
  5. Galleri dokument är ett enkelt sätt att skapa och visa dokumentarkiv. Fungerar lika bra och på samma sätt i både sidor och inlägg. I Editorn, klicka på knappen Lägg till media och därefter Create document gallery. Leta upp de filer du vill ha med och klicka på dom. Sedan klicka på Create Gallery och därefter Insert document gallery. Klart.
  6. Val av layout – När det gäller val av layout för gallerier, är det generellt bättre att välja Fördefinierad layout (vänster sidofält). Det ryms mer bilder per rad och sidan ska ju inte läsas som text..

Shortcode
I Editorn, oavsett om du skapar en sida eller ett inlägg, ha du tillgång till Shortcode. Den ligger som en knapp uppe i Editorns meny “Insert shortcode”. Med hjälp av Shortcode hantera text och media på en mängd olika sätt. När du klickar på Shortcode, får du upp en ruta där du kan välja bland 55 “filter”. När du väljer en av dom, kommer det upp en dialogruta som är anpassad just till detta filter. Dialogrutan är ganska självförklarande.

Här kommer några exempel på vad de olika filtren gör.

Spara utrymme genom att använda:

Tabs

Title 1Title 2Title 3
En massa text
En massa annan text
Eller klämma in något annat

Expand – Kollapsar eller expanderar text

Spoiler- Ungefär samma som Expand men lite mer fancy och med fler optioner

Titel på Spoiler
Editorn, oavsett om du skapar en sida eller ett inlägg, ha du tillgång till Shortcode Den ligger som en knapp uppe i Editorns meny ”Insert shortcode”. Med hjälp av Shortcode hantera text och media på en mängd olika sätt. När du klickar på Shortcode,får du upp en ruta där du kan välja bland 55 ”filter”. När du väljer en av dom, kommerdet upp en dialogruta som är anpassad just till detta filter. Dialogrutan är ganska självförklarande.

Navigation

Menu (samt även Sub pages och Siblings). Enkelt sätt att länka till andra sidor/inlägg

Media/Text

– Media: Du kan lägga in Video, Vimeo, Youtube, Audio, Slider, Gallery, Carousel och Gmap
Ett exempel på den sista hittar du här nedan

Karta med valfri adress. I det här fallet har jag valt att begränsa storleken till width=”400″ height=”240″