Juni 2016


En tredjedel av utbildningen är avklarad. Det är en alldeles speciell känsla jag har inom mig när jag tänker på att jag just har avslutat den sista kursen i årskurs 1: Utbildning, Karriärvägledning och arbete 1. Faktiskt en väldigt intressant kurs, i synnerhet rolig eftersom den innebär en hel del efterforskning kring gymnasieprogrammen och dess utgångar. Däremot så tyckte jag att det var lite synd att den var sist ut detta år. Dels så kändes inte orken helt hundra, korvstoppningen som bildats hela detta år i hjärnan gjorde sig påmind och på slutet så handlade det bara om att få allt klart så att man kan få sitt välbehövliga lov!
Jag skulle även vilja berätta något som jag finner ganska märkligt och framförallt förvånande. Under detta första år så har vi haft en del fältstudier och uppgifter som har involverat intervju och samtal med en verksam studievägledare. Det märkliga i detta är att det är väldigt svårt att få tag på studievägledare att intervjua. Det har definitivt varit det kämpigaste med dessa uppgifter- att få tag på en studievägledare som hade tid och lust att avvara en timme åt en student. Detsamma gäller den kommande praktiken, det är inte många av er där ute som ställer upp på oss blivande kollegor. Förlåt, men det är min upplevelse. Jag vill tro att det beror på tidsbrist och inte bristande engagemang?
Medtanke på yrkets inriktning och innebörd så hade jag faktiskt trott från början att dessa uppgifter inte skulle vara några bekymmer att genomföra. Som sagt så tror jag att det hela grundar sig i tidsbrist hos er verksamma vägledare, och denna sista kurs kändes väldigt fel i tiden, att under den kanske hetsigaste vägledare månaden (maj), genomföra ett gäng relativt omfattande intervjuer med bland annat studievägledare. Det var hur som helst en riktigt rolig, intressant och tuff sista kurs.
Jag ser fram emot den kommande höst terminen med skräckblandad förtjusning. Ska bli jätte roligt att få lära sig ännu mer. Höst terminen startar nästan med praktik i 5 veckor, det känns jättespännande och nervöst. I synnerhet nervöst då jag ej hittat någon praktikplats ännu. Jag och min familj flyttar upp från Stockholm till Bollnäs i sommar, men jag pluggar ju på distans så det ordnar sig. Studievägledare i Bollnäs som tar emot en praktikant, någon?
Ha en toppen sommar!