December


I slutet av varje år brukar jag göra en resumé av hur året har varit, främst ur studie- och jobbperspektiv. Vad har jag gjort det här året? Jag brukar även analysera andra stora grejer som jag lyckats göra under året, viktiga saker som jag lärt mig om mig själv. Nu när vi är i slutet på 2015 och jag sammanfattar så kan jag konstatera att jag lärt mig väldigt mycket om mig själv, om studieteknik, stress, planering och disciplin. Jag har blivit mycket mer stabil än vad jag var i december 2014, då jag fortfarande ville bli allt ifrån musikalartist till egen företagare och hoppade av nästan allt jag anmälde mig till. Jag försökte jobba som försäljare på en mässa med endast provisionslön, och eftersom jag inte är försäljartypen så kan ni tänka er hur det gick. Det mest framgångsrika jag lyckades med där var att hitta en sopkvast till montern och ha en (i mina ögon) trevlig konversation med ett äldre par, vilket tydligen var “slöseri”. I will say no more, det var inte min grej.

Jag jobbade några timmar som “publikvärd” (vilket betydde att jag skulle stå ute i minusgrader, prata i walkie talkie och dirigera sandbilar). För övrigt har jag lärt mig mycket om eufemismer kring yrken, vad orden i jobbannonserna verkligen betyder och fått en massa insikter om arbetsmarknaden och arbetslösheten.

Jag gick på våren in i ett bolag som pysslade med föreläsningar och upptäckte att det inte var min grej heller, vilket gjorde att min entreprenörssida liksom föll. Jag drev mitt kaninpensionat Morotslandet på sommaren samtidigt som jag jobbade som projektledare med kärnavfallsfrågan. I höstas så pluggade jag med oerhört knaper ekonomi på grund av att jag inte läst tillräckligt med högskolepoäng (jag hade alltså inget csn), men det gick det också. Nu bor jag hemma hos mina föräldrar med min lilla kanin och planerar en flytt till norrland med min partner. Jag är fortfarande kvar på programmet, vilket måste vara något slags rekord för mig på grund av mina tidigare frekventa avhoppningar. På ett sätt har många bitar fallit på plats. Jag trivs så bra på programmet, i klassen och de saker vi gör är så roliga att jag verkligen vill stanna kvar.

Jag är väldigt nöjd över hur jag har tacklat utmaningarna 2015. 2016 kommer också bli väldigt utmanande. För det första ska jag klara av vårens kurser, flytta (och klara av allt som kommer med det), hitta ett sommarjobb, klara av höstens kurser och praktiken. Jag hoppas jag kan känna mig lika nöjd i slutet på december 2016.

/Jessica