8 oktober Vägledningens dag


Vägledningens dag inträffade på en söndag i år. Runt om i landet har vägledare haft aktiviteter, antingen veckan före eller planerar att ha det under aktuell vecka.

Högskolan i Borås

På Högskolan i Borås firas ”vägledningens vecka” v 40. Under två två dagar; tisdag 3/10 och onsdag 4/10 stod studie- och yrkesvägledare på olika ställen på högskolan för att informera om att de arbetar med studie- och karriärvägledning och finns till för studenterna under hela deras studietid samt två år efter studierna (alumn). Det erbjöds ett quiz med fem frågor om vad studie- och karriärvägledning är, med möjlighet att vinna ett hemligt pris. Det bjöds även på kaffe och kanelgifflar eftersom det var kanelbullens dag den 4/10.

Många studenter stannade till för att göra quizet och fika men också en hel del som hade frågor om sina studier och tiden därefter.

Vuxenutbildning i Eskilstuna

I Eskilstuna arrangerar Vuxenutbildningen en satsning på arbetsmarknadskunskap och karriärvägledning. En vecka i oktober fylls med aktiviteter för lärare och elever med målet att inspirera till en meningsfull sysselsättning efter studier på Komvux. Näringslivschef Niklas Edmark och områdeschef Mattias Öberg inviger karriärveckan som därefter fortsätter med bland annat föreläsningar, kreativt skapande och ett studiebesök i Eskilstunas Logistikpark.
Inspirerande föreläsare
Elever och lärare kommer att få ta del av inspirerande föreläsningar. De elever som nyss påbörjat SFI får lyssna till yrkesverksamma personer som berättar om sin karriärresa på modersmål, bland annat arabiska och persiska. För resterande elever ger hälsopedagog Cajsa Tengblad föreläsningen “Från dröm till verklighet – fem konkreta tips som hjälper dig att nå dina mål.”.

Kompetensutveckling för lärare
Som en del i att skapa engagemang och kunskap kring studie- och yrkesvägledning hos all personal är Sara Hägglund, adjunkt i pedagogik vid Mälardalens universitet, inbjuden för att hålla en workshop. Ytterligare en gästföreläsare är Lena Rahle som utbildar i metoden MI (motiverande samtal). Ett verktyg som kan stärka förmågan hos lärare och annan pedagogisk
personal att förstå individen och locka fram motivation och vilja till förändring.

På torsdagen ges alla lärare en inblick i det lokala näringslivet genom en busstur till Eskilstuna Logistikpark och ett studiebesök på ett av de lager som etablerat sig där.

Det känns positivt att få visa exempel på lokala företag som har stora behov av att anställa inom olika yrkesroller. Det kan vara ett sätt att förbereda elever för ett framtida arbetsliv i Eskilstuna, säger Sari Lanninger, Kompetensmäklare

Veckan avslutas med en festlig vernissage där eleverna får presentera de kreativa arbeten om yrken som skapats under veckan. Karriärveckan arrangeras av administrativa enheten och är ett samarbete mellan flera professioner, bland annat studie- och yrkesvägledare, administratörer och kompetensmäklare.

Har du haft aktiviteter på din arbetsplats? Skicka bild och en kort beskrivning till webb(at)vagledarforeningen.se