Jessica


Mitt namn är Jessica. Jag är 20 år ostudent-blogg-2016_150pxch studerar första terminen på studie- och yrkesvägledarprogrammet på Umeå universitet, på distans. Det är första gången jag går ett program på universitetet, tidigare har jag pluggat strökurser som Idéhistoria och Retorik.

I gymnasiet gick jag Estetiska programmet inriktning teater och det var enormt kul. Jag är väldigt kreativ som person så det passade mig helt perfekt. Det är sånt man inte alltid vet förrän i efterhand när utbildningen är klar, hur bra den passade en. Efter jag hade pluggat retorik började jag fundera på varför man väljer vissa utbildningar och inte andra. Hur kan man avgöra vilken utbildning man ska välja i det stora havet av utbildningar som finns numera? Och hur vet man att man har hittat rätt? Dessa frågor bland många andra hoppas jag på att få svar på under dessa tre år.

Jag är en utbildningsnörd som heter duga, och satt och navigerade bland eftergymnasiala utbildningar redan under mitt första år på gymnasiet och det tog mig en evighet att bestämma vad jag skulle göra med mig själv och mitt ständiga velande. Jag kanske kan göra något där jag kan fortsätta reflektera kring det. Jag kanske kan bli… studie- och yrkesvägledare? Tänkte jag. Fast är det verkligen så klokt när man själv aldrig haft något riktigt yrke? För att bli studie- och yrkesvägledare måste man ha jobbat med en massa andra yrken innan för att verkligen veta hur arbetslivet är, tänkte jag. Men det kanske är precis tvärtom.

Min bakgrund kan nog vara till fördel för mig, tänkte jag och sökte in. Nu är jag här på första terminen och trivs superbra med både utbildningen och klassen. Jag har tre roliga år framför mig!

April

I skrivande stund sitter jag och sista minuten filar på vår rapport som vi har gjort i gruppen. Det är inlämning idag, vilket känns jätteskönt. Vi har gjort ett bra jobb så det känns väldigt bra. Det här är ju min första riktiga rapport också som är skriven på ett vetenskapligt sätt och det har […]